GESCHREVEN VOOR OUDERS/VERZORGERS
Als ouder/verzorger wil je niets liever dan je kind goed opvoeden en de nodige aandacht geven, zodat het zich naar tevredenheid kan ontwikkelen. Je voelt je verantwoordelijk en wil graag het allerbeste voor je kind.
Dit klinkt allemaal zo vanzelfsprekend. Soms echter loop je als ouder wel eens tegen een situatie aan waarbij je je onzeker voelt. Iedereen heeft bijvoorbeeld wel eens last van een sombere bui of een periode van stress en piekeren. Maar ga je dan gelijk met je kind naar de dokter of een therapeut?
In de meeste gevallen worden we deze problemen zelf de baas, desnoods met de hulp van een goede vriend of familie. De grens tussen “het zelf aan kunnen” en hulp nodig hebben van buitenaf, zoals een coach óf therapeut, bepalen we dan ook uiteindelijk allemaal zelf.
Bij kleine onzekerheden, bijvoorbeeld je moeilijk kunnen concentreren of je wat ongemakkelijk voelen, maar niet goed weten hoe dit op te lossen, zul je eerder een coach inroepen.
Is het allemaal iets zwaarder, dan is enige houvast te vinden in de richtlijn: wanneer psychische problemen, negatieve gevoelens of gedragsproblemen, die niet van puur lichamelijke aard zijn, het functioneren in het dagelijks leven belemmeren of zorgen voor geestelijk lijden, is het een goed idee hulp in te schakelen van een therapeut uit de geestelijke gezondheidszorg.
Vaak is het net even dat steuntje in de rug dat verder kan helpen.
Voorbeelden van klachten waarbij coaching en/of therapie voor verlichting kunnen zorgen zijn:
-
Gedragsproblemen: snel boos worden en steeds ruzie maken, woedeaanvallen, niet voor jezelf durven opkomen, geen vrienden kunnen/durven maken, pesten of gepest worden, liegen, concentratiegebrek;
-
emotionele problemen: rouwverwerking, scheiding, ziektes, angsten (bijv. faalangst, tandarts, zwemles, spreekbeurt, logeren), paniek, fobieën, trauma’s;
-
nare gevoelens: schuldgevoel, schaamte, verdriet, boosheid, eenzaamheid, depressie en neerslachtigheid;
-
lichamelijke en psychosomatische klachten: hoofdpijn, buikpijn, hyperventilatie;
-
ontwikkelingsfaseproblematiek: eetproblemen, slaapproblemen, zindelijkheidsproblemen, hechtingsproblemen;
-
vervelende gedachten: denken dat je niet kunt leren, dat je niet blij mag zijn, dat je het niet goed doet (zelfbeeldproblemen), dwanggedachten en/of –handelingen;
-
kinderen die willen leren om te gaan met bijzondere eigenschappen zoals hoogbegaafdheid, spiritualiteit (stemmen horen);
-
kinderen met aangeleerde gewoontes waar ze vanaf willen, zoals nagelbijten, duimzuigen, etc.
Ervaringen van:
IB-er van een basisschool:
"Als IB-er ervaar ik het contact met Priscillia als plezierig. Ze heeft liefde voor haar vak en is zeer betrokken. Haar open blik naar kinderen geeft me het vertrouwen dat ze bij haar in goede handen zijn".
Ouders:
“Priscillia gaat voor het welzijn van kinderen in de breedste zin van het woord. Ze is uniek in het contact maken met kinderen en jongeren, ongeacht hun leeftijd of vragen. Ze denkt mee met ons over hoe wij als ouders, onze zoon, het beste kunnen ondersteunen in zijn ontwikkeling”.
"Als ouder vind ik dat Priscillia warmte, kalmte en vertrouwen uitstraalt. Dat is heel waardevol
in het contact naar ons als ouder.
Je kind mag en kan zichzelf zijn bij haar. Onze dochter vindt bij haar vertrouwen. Ze kan altijd bij Priscillia terecht om haar verhaal te mogen doen".
WERKWIJZE
"de Waterling" stelt zich ten doel kinderen en jongeren te helpen hun eigen kracht te ontdekken. Zij ondersteunt hen op serieuze, respectvolle en effectieve wijze en maakt gebruik van diverse behandelmethodes (zie coaching en therapie). Daarbij werkt ze vanuit de oplossing, niet vanuit het probleem. Dit maakt dat kinderen het proces vaak als prettig ervaren.
Er wordt hun alle ruimte, aandacht en erkenning geboden die nodig is om op doeltreffende wijze aan de klacht of het ongewenste gedrag te werken.